Hypotheek Benieuwd naar Uw mogelijkheden? Maak een afspraak Hypotheken Verzekeringen Makelaardij Pensioenen Benieuwd naar Uw mogelijkheden? Maak een afspraak Hypotheken Verzekeringen Makelaardij Pensioenen

Klachten over Boeterente

Er zijn veel klachten over de kosten die banken rekenen wanneer consumenten eerder dan was afgesproken hun lening aflossen. In dit artikel gaan wij in op de achtergrond van deze klachten.

Afspraak over rentevaste periode

Bij het afsluiten van een hypotheek maakt u met de bank een afspraak over de periode waarin het rentepercentage dat u over de lening moet betalen gelijk blijft. Op dit moment geldt dat het rentepercentage voor een korte periode lager is, dan wanneer u het rentpercentage voor een lange periode vastzet.

Tussentijdse aflossingen zijn toegestaan

Bij vrijwel elke hypotheek is het toegestaan om jaarlijks een extra bedrag af te lossen zonder dat u hierover kosten hoeft te betalen. Bij de meeste banken mag u 10% van het geleende bedrag per jaar zonder kosten aflossen.

De bank heeft zelf het geld geleend

Het geld dat de bank aan consumenten uitleent, heeft de bank zelf ook weer geleend. Over deze lening betaalt de bank zelf ook rente. De rente die de bank betaalt aan bijvoorbeeld spaarders is lager dan de rente die de bank rekent aan de mensen die een hypotheek afsluiten. Uit die marge betaalt de bank haar kosten en deze marge bepaalt de hoogte van de winst van de bank.

Wanneer een bank geld uitleent voor bijvoorbeeld 20 jaar, dan leent ze ook geld voor 20 jaar. Bij het lenen van dit geld voor 20 jaar maakt de bank ook afspraken met de spaarders over de rente die zij de komende 20 jaar krijgen. Wanneer alle partijen zich aan hun afspraken houden, dan is er niets aan de hand. Maar wanneer de consument de hypotheek eerder aflost dan was afgesproken, dan krijgt de bank het geld terug dat ze had uitgeleend. Afhankelijk van de renteontwikkelingen kan het dan gebeuren dat de bank dit “extra” geld niet meer kan uitlenen tegen het rentepercentage waartegen de bank het zelf heeft geleend. Op dat moment lijdt de bank verlies.

Boeterente

Wanneer een consument de hypotheek eerder aflost dan was overeengekomen, mag de bank de kosten die zij als gevolg hiervan maakt in rekening brengen. In het verleden waren de banken vrij om in de hypotheekvoorwaarden op te nemen op welke wijze deze kosten berekend zouden worden. Vanuit de Europese Unie is hier in 2016 verandering in gekomen. Bij vervroegde aflossingen die na 14 juli 2016 plaatsvinden mogen banken niet méér kosten in rekening brengen dan zij daadwerkelijk aan financieel nadeel ondervinden. De wijze waarop dit nadeel berekend wordt, moet voor de consument controleerbaar zijn. Hoewel er ook na deze aanpassing nog regelmatig discussies ontstaan over de juistheid van de hoogte van de in rekening gebrachte boeterente, heeft de regeling van de Europese Unie de positie van consumenten wel belangrijk verbeterd.

Vereniging Eigen Huis start proefproces

Zoals aangegeven geldt de nieuwe regeling voor vervroegde aflossingen die ná 14 juli 2016 hebben plaatsgevonden. Vereniging Eigen Huis is van oordeel dat bepaalde banken bij het bepalen van de hoogte van de boeterente over aflossingen die vóór deze datum plaatsvonden, ten onrechte veel te hoge boeterentes hebben berekend. De Vereniging Eigen Huis is daarom een proefproces gestart tegen een aanbieder van hypotheken. De ervaring met dit soort proefprocessen leert dat de definitieve uitkomst hiervan vaak meerdere jaren op zich laat wachten.

Gaat u in de komende tijd uw hypotheek vervroegd aflossen, dan is het in uw belang om de hoogte van de boeterente goed te controleren. Uiteraard zijn wij hier voor onze relaties ook alert op.

Stel een vraag:

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Afspraak maken

Afspraak maken
 • Date Format: DD dash MM dash YYYY

Veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van veelgestelde vragen aan ons kantoor. Uiteraard kunt U ook contact met ons opnemen tijdens onze openingstijden en Uw vraag stellen aan een van onze adviseurs.

Veelgestelde vragen algemeen

Hoe kan ik jullie bereiken

Telefonisch

Ons kantoor is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08:30 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. Wij zijn bereikbaar onder telefoonnumer: 0168-407320

E-mail

info@mathekuijpers.nl

Per post

Postbus 61,
4760AB Zevenbergen

Bezoekadres:

Vlietweg 3a,
4759 CE Noordhoek

Welke producten en diensten bieden jullie aan?

Wij adviseren en bemiddelen in verschillende financiële producten van verschillende aanbieders en verzekeraars. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Particuliere Schadeverzekeringen
 • Zakelijke schadeverzekeringen
 • Hypotheken
 • Pensioen
 • Inkomensverzekeringen
 • Levensverzekeringen
 • Overlijdensverzekeringen
 • Zorgverzekeringen
 • Financieringen

Daarnaast kunnen wij je ook helpen bij sparen en beleggen. Aan en verkoop van woningen, financieel advies, woningtaxaties en particuliere belastingaangiftes.

Ik ga samenwonen

U gaat samenwonen, als U gaat samenwonen dienen er diverse verzekeringen aangepast te worden denk o.a. aan de reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering en eventueel de autoverzekering

Samenloop van verzekeringen

Zodra je gaat samenwonen krijg je vaak te maken met een samenloop van verschillende verzekeringen. Jij en je partner kunnen immers allebei een verzekeringspakket hebben afgesloten. Bij het samenwonen is het dan ook verstandig om te kijken naar de verzekeringen welke opgezegd kunnen worden dit om dubbele dekkingen en kosten te voorkomen. Daarnaast kun je vaak een extra korting op de autoverzekering.

De hypotheek

Ook op hypotheekgebied kun je het e.e.a laten aanpassen indien je ervoor kiest om de woning samen te bekostigen. Laat het e.e.a. goed beschrijven bij de notaris in je samenlevingscontract alvorens je van plan bent dit te doen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Wij krijgen een kind

Bij het krijgen van een kind moeten er ook op financieel gebied diverse zaken geregeld worden. Denk hierbij aan schadeverzekeringen,spaarproducten, en levens/overlijdensverzekeringen en de zorgverzekering.

Schadeverzekeringen

Bij schadeverzekeringen moet het kind vaak meeverzekerd worden denk hierbij bijvoorbeeld aan: De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, rechtsbijstandverzekering, reisverzekering, ongevallenverzekering. Ook de inzittendendekking van Uw autoverzekering kan aangepast moeten worden.

Overlijdensverzekeringen

Het meeverzekeren van Uw kind op bijvoorbeeld een uitvaartverzekering is vaak gratis tot een bepaalde leeftijd. In sommige gevallen kan het toch verstandiger zijn om alvast een uitvaartverzekering af te sluiten voor Uw zoon/dochter. De premie van een uitvaartverzekering namelijk leeftijdsgebonden waardoor de premie nu laag is voor het verzekeren van Uw kind.

Pensioen

Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar het nabestaandepensioen van Uw huidige pensioenregeling. Bij de meeste pensioenregelingen is namelijk het nabestaandenpensioen/ wezenpensioen afgedekt.

Meer weten over dit onderwerp en weten wat U kunt regelen voor Uw zoon/ dochter? neem contact met ons op.

Zorgverzekering

Ook bij de zorgverzekering dient je kindje aangemeld te worden.
Bij welke organisaties zijn jullie aangesloten

Wij zijn o.a. aangesloten bij de volgende instanties:

 • KVK
 • Kifid
 • AFM
 • SEH
 • VBO
 • NRVT

Verzekeringskaarten

Op zoek naar verzekeringskaarten van verzekeraars?

Verzekeringskaarten

Onderstaand een overzicht van de verzekeringskaarten van verschillende verzekeraars.